Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Общинската болница в Тетевен – Столетница в млада премяна

Общинската болница в Тетевен – Столетница в млада премяна

Ако не бях дошъл в Тетевен, и аз щях да съм чужденец на майка България. Вашият край е пълен с толкова прелести, че аз съм слисан. Ходил съм в Швейцария и по други места в Европа, но не съм видял по-вълшебен край! “

Думите са изречени от патриарха на българската литература Иван Вазов и прекрасно описват красотите на тетевенския край.

Там, в този край, на един баир е разположена общинската болница. И изглежда така, сякаш като закрилница бди над сгушените в ниското къщи. На пръв поглед 14 септември т.г. с нищо не се различава от другите дни през годината. Животът в лечебното заведение следва всекидневния си ритъм – лекарите са на работните си места и изпълняват своята благородна мисия. Но няма как да не направят впечатление пациенти, които поздравяват хората с бели престилки с „Честит празник!“, а в отговор получават широка усмивка, в унисон с топлия и слънчев ден. Поводът е наистина вълнуващ – болницата навършва един век.

Д-р Мадлена Бояджиева, която е управител от 8 години, разговаря с журналисти, посреща гости, не оставя никого без внимание. А с всяка изминала минута хората пред кабинета и се увеличават – кметове на населени места от общината, директори и управители на болници, представители на РЗИ и на РЗОК от Ловеч, на сдружението на регионалните болници „Стара планина“ и мн. др. Част от гостите разглеждат снимките в коридора, които припомнят мигове от годините.

А историята разказва, че преди освобождението в Тетевен не е съществувала квалифицирана и организирана медицинска помощ. В онези времена населението е лекувано със средствата на народната медицина от лечители и знахари. През 1896 г. в частна къща са разкрити 10 легла, които са обслужвани от околийския лекар и от един фелдшер.

Началото на действителната стационарна помощ обаче е положено едва през 1911 г. с откриването на третокласна болница с 20 легла, в която работят един лекар и един фелдшер. За първи главен лекар е назначен д-р Йордан Иванов.

Историята ще запомни имената на главните лекари д-р Чолаков, д-р Константин Койчев, д-р Иван Лачев, д-р Цако Горанов, д-р Николай Игнатов, д-р Мария Василева, д-р Ивайло Вановски. Всички те, по един или друг начин, са допринесли за израстването и утвърждаването на болницата през годините, за натрупване на богат професионален опит, за осигуряване на приемственост в управлението. Със златни букви ще остане записано името и на д-р Ангел Пешев – гл. лекар от 1984 до 1991 г. и от 1995 до 1997 година. Благодарение на неговите усилия структурата се утвърждава като лечебно заведение от съвременен тип, разширени са контактите с чуждестранни партньори, построена е новата сграда. Доказателство и признание за приноса на д-р Пешев е фактът, че през 2004 г. общинският съвет в Тетевен взема решение болницата да носи неговото име.

Преминало през изпитанията на времето в наши дни лечебното заведение заема важно място в системата на здравеопазване в област Ловеч. Грижи за здравето и живота на болните полагат 37 лекари, 61 специалисти по здравни грижи, 23 санитари. За пациентите са осигурени 97 легла, разпределени в 6 отделения – вътрешно, кардиологично, детско, неврологично, акушеро-гинекологично, хирургично. Структурата включва още диагностично-консултативен блок, болнична аптека и административно-стопански блок. От 2004 г. функционира единна информационна система. Внедрена е също така система за управление на качеството, съобразена с изискванията на стандарта ISO 9001:2008.

През последните години болницата е модернизирана и обновена, като за целта са използвани собствени средства и финансиране по различни проекти, и дарения от страната и чужбина.

За непрекъснатия стремеж към подобряване на условията и на лечебната дейност говори и фактът, че през 2011 г. ръководството на лечебното заведение и община Тетевен разработват проект за финансиране по оперативна програма „Регионално развитие“. Проектът включва реконструкция на сградния фонд, модернизиране на основната апаратура, внедряване на мерки за енергийна ефективност.

Тържествената част по случай юбилея бе организирана в сградата на общината, която се оказа твърде тясна за всички, дошли да уважат събитието.

- Днешният празник е доказателство, че сме се утвърдили във времето. И съм убедена, че нашата болница има бъдеще, заяви д-р М. Бояджиева. Тя благодари на хората, които през годините са помагали на лечебното заведение, като не пропусна да изкаже почит и уважение към всички бивши и настоящи кадри.

- Прекланям се пред паметта на д-р Цако Горанов и д-р Ангел Пешев, които ярко се открояват изключително много в историята на болницата, сподели д-р Бояджиева, преди да поднесе почетни знаци на близки на заслужилите лекари.

- Благодаря ви, че съхранявате осъществената мечта на моя съпруг – в Тетевен да се прави медицина, каквото има в големите градове, не без вълнение каза Иванка Петрова – съпруга на д-р Пешев.

Почетен знак получи и г-жа Боряна Статкова – дарител на болницата и почетен гражданин на Тетевен.

- Видяното в болницата и разговорите с колегите показват, че се справяте добре, бе оценката на министър Константинов, който също уважи достолепния юбилей.

От името на лекарския съюз най-искрени пожелания поднесе д-р Димитър Ленков. Получени бяха също така поздравителни адреси от различни организации и институции.

Всеки юбилей е повод за равносметка. А фактите са повече от красноречиви. Днес лечебното заведение може да бъде посочено като един от положителните примери в родното здравеопазване – без задължения, осъществяващо модерна медицина.

Вече век в болницата в Тетевен се трудят истински професионалисти. Понятието напрегнато всекидневие не е достатъчно, за да характеризира тяхната безкрайна във времето дейност. Защото призванието да служат на хората е много повече. То е израз на човеколюбие.

Георги ГЕОРГИЕВ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.