Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Уникална сърдечна интервенция

Уникална сърдечна интервенция

Екип от кардиолози и кардиохирурзи в УБ „Св. Екатерина” в столицата успя да имплантира по интервенционален и хирургичен път комбинирано устройство за лечение на тежка сърдечна недостатъчност и животозастрашаващи аритмии при 53-годишен мъж. Подобен род комбинирана интервенция се извършва за първи път в България при пациент с тежка, неотговаряща на медикаментозно лечение сърдечна недостатъчност, съчетана с ритъмно нарушение на сърцето, заплашващо от внезапна сърдечна смърт. По хирургичен път е имплантиран електрод, чиято функция е да лекува сърдечната недостатъчност чрез синхронизация на сърдечното съкращение и по този начин да подобрява симптоматиката, което увеличава продължителността на живота. По интервенционален път е имплантиран дефибрилиращ електрод с цел разпознаване и прекъсване на животозастращаващи аритмии.
Лекуването на тежката сърдечната недостатъчност с устройства подобряващи левокамерната дисинхрония, е рутинен метод в болница „Св. Екатерина“, провеждан от 2002 г. от д-р Светослав Йовев. До момента са имплантирани над 400 такива устройства с отличен резултат.

За съжаление този тип лечение не се реимбурсира от НЗОК, въпреки че доказано удължава живота и подобрява симптоматиката, а в някои случаи е и алтернатива на сърдечната трансплантация.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.