Вие сте в: Начало // Всички публикации // Затлъстяването – само отрицателни ефекти

Затлъстяването – само отрицателни ефекти

Според данни от проведено национално представително проучване 40% от българите са с индекс на телесна маса по-висок от здравословния, а близо 500 млн. лева здравни разходи генерират на бюджета заболяванията, свързани със затлъстяване. Това стана ясно на пресконференция на тема „Тежестта на затлъстяването в личен, обществен и икономически план“, организирана от Алиансa срещу затлъстяването с подкрепата на Ново Нордиск. Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса (BMI) над здравословния, 25% са със затлъстяване I степен, 9% – II степен, 2% са с III степен. Данните са от социологическо проучване на агенция „Тренд“. Те сочат, че 49% от хората в България имат наднормено тегло повече от 5 години, а 12%  – повече от 20 години.
- Затлъстяването е хроничен, рецидивиращ, прогресиращ болестен процес. То не е избор на начин на живот в резултат на повишен апетит, а заболяване, причинено от сложно взаимодействие на генетични и фактори на средата, както и на някои други заболявания. Наред с неправилния начин на живот, гените също оказват сериозно влияние върху човешкото тегло. До момента са идентифицирани мутации в над 200 гени, които водят до предразположение към наднормено тегло и затлъстяване. Доказано е, че причините за това са комплексни и генетиката носи до 70% риск за появата на проблем с килограмите, обясни ендокринологът
д-р Явор Асьов, гл. асистент в Катедрата по вътрешни болести и Клиниката по ендокринология към УМБАЛ „Александровска“. – 48% от хората искат да отслабнат като 8 от 10 правят опит да постигнат това. За съжаление само 1 от 10 успява. Ето защо затлъстяването изисква комплексен, стъпаловиден подход в лечението и подкрепа от лекар. Подходът към всеки е индивидуален и е съобразен с оценка на комплексни фактори, допълни специалистът.
Проф. Виолета Йотова, ръководител на Катедрата по педиатрия към МУ – Варна, коментира проблема със затлъстяването при децата.
- Данните сочат, че в момента по света повече от 124 млн. деца на възраст между 5 и 19 години страдат от затлъстяване, 4 от 5 деца, живеещи със затлъстяване, ще продължат да живеят с това хронично заболяване и в зряла възраст. Затлъстяването при децата е свързано с много усложнения, настъпващи още в детска възраст – сърдечно-съдови и преждевременна смърт в зряла възраст, сънна апнея, прехипертония и хипертония, предиабет и диабет, псевдотумор на мозъка и др. България се нарежда на второ място в Централна Европа по разпространение на затлъстяването – 6,4% при момичетата и 9,6% при момчетата, като процентът на децата с наднормено тегло е много по-висок. Отчита се непрекъснато спадане на възрастта при започване на затлъстяването.
- Нашето социологическо проучване сочи, че 2 200 000 пълнолетни българи са с BMI над здравословния. 49% от респондентите са с наднормено тегло повече от 5 години, 14% – между 10 и 20 години, а 12% – над 20 години. Като дългосрочен проблем, затлъстяването се свързва с повече опити за справяне с теглото – 48% са пробвали да отслабнат, като почти половината от тях са направили повече от 4 опита. Съпътстващите затлъстяването заболявания са разнообразни – 46% са посочили високо кръвно налягане, 23% – висок холестерол, 21% – здравословни състояния, свързани със ставите, 14% – висока кръвна захар, 11% – сънна апнея. Теглото оказва влияние и върху икономиката на домакинствата. 5% от българите са отсъствали от работа поради здравословен проблем, свързан с килограмите. Това отсъствие е регулярно и за 39% се повтаря на няколко месеца, каза Димитър Ганев от агенция „Тренд“.
Здравният икономист Аркади Шарков се спря на икономическото въздействие и подчерта, че лечението на заболявания, свързани със затлъстяването, е скъпо, тъй като се свързва с най-разпространените хронични болести, както и с най-честите причини за смърт.
- В България, където разходите за здравеопазване на глава от населението са значително по-ниски от средните за ЕС, финансовото натоварване е очевидно, каза той. И допълни: – Спешно здравните власти следва да предприемат мерки за събиране на данни за разходите, свързани със затлъстяването, защото световната тенденция показва, че лечението на затлъстяването и свързаните с него състояния може да отнеме значителна част от бюджета за здраве на всяка страна. Хоспитализациите поради инфаркти, инсулти и усложнения от диабет, както и някои видове рак, са не само по-чести сред затлъстялото население, но и по-продължителни и сложни, което води до по-високи разходи.
Аркади Шарков изтъкна, че хроничният характер на заболяванията, свързани със затлъстяването, означава, че много от пациентите ще бъдат зависими от лекарства през целия си живот. Затлъстяването е свързано с по-кратка продължителност на живота поради повишения риск от хронични проблеми, понякога със загубата на производителност, дори нетрудоспособност, и от-съствие от работа. По данни на Global Obesity Observatory към 2019 г. за България икономическото въздействие на наднорменото тегло и затлъстяването се оценява на 5,23 млрд. лв. или 747 лв. на глава от населението. Преките и непреките разходи съставляват съответно 12,6% и 87,4% от общите разходи.
Изказалите се подчертаха, че разпространението на затлъстяването ще продължава да нараства както сред възрастните, така и сред децата, ако не бъде предприет комплексен подход от страна на здравните власти. Националната здравна стратегия’2030 посочва затлъстяването сред основните приоритети пред страната ни и изисква спешно стартиране на Национална програма за борба със затлъстяването.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.