Вие сте в: Начало // Всички публикации // От януари 2024 г. стартира приложениетоза безплатна пневмококова конюгантна ваксина за хора на и над 65 години

От януари 2024 г. стартира приложениетоза безплатна пневмококова конюгантна ваксина за хора на и над 65 години

Ваксината се осигурява по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции.
- Пневмококовите инфекции са сред основните причини за заболяемост и смъртност в света при лицата на и над 65 години. Най-голямо е въздействието им при възрастните, при които пневмококовата пневмония е най-честата изява на пневмококова болест, обясни д-р Кремена Пармакова, началник отдел „Надзор на заразните болести“ в МЗ на брифинг по въпросите на ваксинопрофилактиката. – Целта през следващата година е да се постигне 5% обхват на целевата група, което означава 74 109 имунизирани лица. Ваксината се поставя веднъж в живота и е еднодозова, имунизацията ще се прилага от общопрактикуващите лекари, които трябва да заявят количеството ваксини, което да им бъде доставено, допълни д-р Пармакова.
- И в момента продължава имунизацията срещу грип на лицата на и над 65 години, припомни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. – През тази година бяха осигурени 308 000 дози ваксини. До края на 2023 г. са направени около 270 000 или 88% от всички. Една от корекциите, които извършихме, бе да дадем възможност на тези, които искат да се имунизират, да го направят до февруари т. г., посочи доц. Кунчев. – Заболяемостта от грип постепенно ще нараства, но заради празничните дни много случаи няма да бъдат регистрирани. Към 10 януари т. г. ще имаме по-реална представа дали очакванията ни епидемията да е в края на януари и в първите една-две седмици на февруари, ще се оправдаят, посочи още той.
Директорът на дирекция „Опазване на общественото здраве, здравен контрол и права на пациентите“ Илия Тасев увери, че изпълнението на задължителния имунизационен календар за първото тримесечие на 2024 г. е обезпечено:
- Всички необходими ваксини са налични в МЗ, РЗИ и в лечебните заведения, посочи той.
На брифинга бяха представени и новите инициативи на Министерството на здравеопазването – провеждането на уебинари с лекари:„На разговор за ваксините“ и „Добра имунизационна практика“. Целта е да се обобщи опитът на медицинските специалисти при прилагането на ваксини.
МЗ напомня, че пълна и достоверна информация за ваксините е налична на специализирания сайт за имунизациите в България – „Плюс Мен“.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.