Вие сте в: Начало // Всички публикации // Белодробният карцином – водеща причина за смърт в световен мащаб

Белодробният карцином – водеща причина за смърт в световен мащаб

На 15 ноември бе организирано медийно събитие по повод на Месеца за борба с рака на белите дробове – ноември. То е част от Националната информационна инициатива за борба с рака на белия дроб „Аз така си кашлям…“, подкрепена от Българското онкологично научно дружество (БОНД), Българското научно дружество по имуноонкология (БНДИО), Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО), Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и АстраЗенека България.
Националната информационна инициатива „Аз така си кашлям…“ се провежда за втора поредна година. Целта й е да се повиши осведомеността за рака на белия дроб сред българското общество – превенцията, ранното разпознаване на симптомите, своевременната диагностика и лечение. Известният актьор и продуцент Башар Рахал, който бе водещ на събитието, е лице на кампанията от стартирането й през 2022 г. „Подкрепям кампанията, тъй като около себе си имам хора, които са засегнати от различни онкологични заболявания. Моя лична кауза е да допринеса за това все повече хора да обръщат внимание на симптомите, да се консултират с лекар при необходимост и най-вече да не пропускат редовните профилактични прегледи, каза Башар Рахал.
Пулмологът от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ доц. Николай Янев представи данни от GLOBOCAN за 2020 г., според които белодробният карцином е причина за 18% от смъртните случаи от рак в световен мащаб, което го прави водеща причина за смъртност от онкологични заболявания.
Рисковите фактори за рака на белия дроб са тютюнопушене (активно и пасивно), белодробни заболявания (туберкулоза, ХОББ, пневмония), фамилна обремененост, понижен имунитет, излагане на радиация, газ радон, химикали (азбест, силициев диоксид, дизелови газове, арсен), замърсен въздух.
- Активното тютюнопушене е водеща причина за рак в световен мащаб, причинявайки повече от 7 млн. смъртни случаи всяка година. Относителният риск за развитие на рак на белия дроб при пушачите се увеличава с 13.3 пъти в сравнение с непушачите. Според данните, едва 15% от пациентите никога не са пушили.
Медицинският онколог от Токуда болница д-р Таня Златанова каза, че са необходими допълнителни усилия и действия за подобряване на резултатите при пациенти с белодробен карцином. От 2005 г. насам повечето държави имат средна 5-годишна преживяемост в диапазона 10-20%. Въпреки че през последното десетилетие се наблюдават подобрения в повечето региони, общите нива на преживяемост остават ниски, добави специалистът. По думите й благодарение на въвеждането на нови, по-ефикасни лекарствени терапии, относителната смъртност у нас не се променя. Данните показват, че 70-76% от приложените лекарствени терапии носят клинична полза на пациентите с рак на белия дроб. По данни на ARPharM oбщата преживяемост се подобрява с повече от 45% през 2019 г. спрямо 2000 г., което е свързано с въвеждането на иновативни лекарствени терапии.
Д-р Златанова добави, че за лечението на пациентите с рак на белите дробове е необходим мултидисциплинарен подход с участието на общопрактикуващ лекар, пулмолог, образен диагностик, специалист по хранене, медицински онколог, психолог, патолог, лъчетерапевт. Лечението се планира въз основа на нуждите на конкретния пациент и зависи от различни фактори.
Председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания  Евгения Александрова представи дан-
ни от проведеното през тази година проучване на Глобалната коалиция за борба с рака на белия дроб (GLCC) за нивата на информираност за симптомите сред обществеността и възгледите относно скрининга за рак на белия дроб. Изследването е проведено в 29 държави сред повече от 1000 души от всяка страна. Според проучването 52,50% от анкетираните българи не познават нито един от симптомите на рака на белия дроб. 45,12% от запитаните са съгласни с твърдението „Имам по-малко симпатии към хората с рак на белия дроб, отколкото към останалите с други видове рак“. Това отношение се среща сред приблизително същия процент хора в световен мащаб (42,62%). Мъжете изпитват по-малко съчувствие към хората с рак на белите дробове, отколкото жените (50,40% срещу 39,92%). Данните показват, че 89,92% от анкетираните българи са съгласни, че е необходима национална програма за скрининг на рак на белия дроб, за да бъдат рано диагностицирани пациентите.
Повече информация за рака на белия дроб може да се намери на интернет портала AZcare.bg и във Фейсбук страницата „Животът те обича“.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.