Вие сте в: Начало // Всички публикации // Обединени професионални действия

Обединени професионални действия

на лекари от „Майчин дом” и „Александровска” са постигнали спасяване на 29-годишна родилка с тежко усложнение – плацента перкрета. Плацента превия перкрета е състояние, при което плацентата прораства през стените на матката и прониква в съседни органи, сраства с тях и създава риск за живота на майката и бебето. Такава диагноза е изключително рядко срещана в света, като данните за принципите на медицинско поведение са оскъдни.
Лечението на жената е започнало през лятото и е завършило успешно през есента. През юли младата жена постъпила за секцио в „Майчин дом” с категорични данни от ултарзвук и ЯМР за плацента перкрета, приемана за едно от най-тежките усложнения при бременност.
Според научната литература при такава позиция чрез планово цезарово сечение се отстранява и матката (т.нар. цезарова хистеректомия). При конкретния случай обаче се налага цезаровото сечение да се извърши в условията на относителна спешност поради непредвидена промяна в тоновете на бебето.
Консултативната лекарска комисия на „Майчин дом” взима решение да се извърши цезарово сечение, без да се минава през плацентата, да се изроди бебето и да се оставят матката заедно с плацентата на място. Операцията е направена от екипа на доц. Румен Димитров, началник на II Клиника по оперативна гинекология в болницата, а после жената е проследявана от акушер-гинеколозите проф. Виолета Димитрова и д-р Ибрям Ибрям.
Три месеца след цезаровото сечение е преценено, че следва да се извърши хистеректомия. Операцията е била изключително тежка и сложна, и е продължила приблизително 4 часа. Тя е била реализирана от мултидисциплинарен екип, воден от д-р Светлозар Славов, акушер-гинеколог от I Клиника по оперативна гинекология в СБАЛАГ “Майчин дом”, съвместно с уролозите д-р Александър Тимев и д-р Александър Калчев от УМБАЛ “Александровска”.
Така екипите на лечебните заведения заедно написват приказка с щастливо начало за майка и дете.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.