Вие сте в: Начало // Всички публикации // Роботизирана чернодробна трансплантация

Роботизирана чернодробна трансплантация

Екип на Центъра за върхови постижения по трансплантация на органи (OTCoE) в специализираната болница и изследователски център King Faisal (KFSH&RC) в Рияд успешно извърши първата в света напълно роботизирана трансплантация на черен дроб.
Процедурата е приложена на 66-годишен мъж, опериран на 4 септември т. г. и изписан два дни по-късно. Месец по-късно той се чувства добре и лекарите смятат, че се възстановява безпроблемно.
Болницата използва съвременна роботизирана технология за извършване на операции както на донори, така и на реципиенти с прецизност и минимална инвазивност, като елиминира необходимостта от хибриден подход, който съчетава традиционната лапароскопия с роботизирани инструменти. Докато други центрове предлагат ми-
нимално инвазивни чернодробни трансплантации с помощта на хибридни техники, KFSH&RC е единственият, прилагащ напълно роботизирана чернодробна трансплантация.
Според центъра подходът позволява по-малки разрези, намалено време за възстановяване и значително по-ниски нива на усложнения, включително инфекции и хирургични проблеми.
- Успешното прилагане на напълно роботизирани чернодробни трансплантации бележи ключов момент в историята на трансплантацията на органи и позиционира KFSH&RC като световен водещ център в тази област, казва проф. Дитер Брьоринг, изп. директор – С това забележително постижение ние от KFSH&RC потвърждаваме нашия ангажимент да разширим границите на медицинските иновации и да подобрим качеството на здравните услуги.
Болница KFSH&RC е призната за център за обучение по роботизирана трансплантационна хирургия. Наскоро бе класирана на 20-о място в списъка на най-реномираните академични медицински центрове за 2023 г. и на първо място в Близкия изток и Африка, според Global Top 250 Hospitals Report за 2023 г., издаден от Brand Finance.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.