Вие сте в: Начало // Всички публикации // Вашето настояще е тяхно бъдеще

Вашето настояще е тяхно бъдеще

Търсенето на органи за трансплантация нараства в цял свят, като поставя спешния въпрос: как можем да гарантираме, че всеки нуждаещ се ще получи „спасителен пояс“? За съжаление, отговорът се крие в отрезвяващата реалност на нашето настояще – просто няма достатъчно органи. Този недостиг сега е ограничаващият фактор за лечението на много пациенти с хронична органна недостатъчност.
Средно през 2022 г. 39 000 болни са били трансплантирани, а 48 000 нови пациенти са регистрирани в листите на чакащите в страните – членки на Съвета на Европа. Това са близо петима нови пациенти на всеки час, добавени към списък с чакащи за трансплантация.
Сега затворете очи и си представете картина, която можем да създадем  заедно. Представете си бъдеще, в което чакащите спират да чакат; където надеждата се възстановява и животът се трансформира чрез ценното настояще на донорството на органи, тъкани и клетки. Силата на промяната е във всеки един от нас. Защото настоящето на някого може да даде бъдеще за другиго.
Трансплантацията на органи, тъкани и клетки е един от големите медицински успехи на съвремието. В много случаи това е единственото лечение, способно да възстанови основни функ-
ции или да спаси пациенти в краен стадий на органна недостатъчност.
Спонсориран от Европейската дирекция за качество на лекарствата и здравеопазването (EDQM) към Съвета на Европа, организиран от различна държава всяка година, Европейският ден на донорството има за цел да повиши обществената осведоменост за необходимостта от органи, тъкани и клетъчно донорство, и да насърчи принципа на доброволно и безвъзмездно дарителство.
Европейският ден за донорство бе учреден преди почти 30 години с две основни цели: да повиши осведомеността, че всеки може да бъде активна част от решението – посмъртно или приживе, на този дългогодишен проблем; както и в памет на донорите, техните семейства и здравните специалисти, без които животът на безброй хора не би бил спасен.
Всяка година EDQM провежда кампания за повишаване на осведомеността. Кампанията през 2023 г. е под наслов „Вашето настояще е тяхното бъдеще“ и подчертава значението на донорството. Инициативата също така подчертава ценностите на акта на дарение: щедрост, състрадание, доброта и надежда.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.