Вие сте в: Начало // Всички публикации // В лечението на хепатит С отпадат ограничаващи изисквания

В лечението на хепатит С отпадат ограничаващи изисквания

В „Държавен вестник“ са обнародвани промени в изискванията на НЗОК за лечение на хепатит C, с които се облекчава значително достъпът на пациенти с тази диагноза до съвременна терапия.
При подаването на протокола за скъпоструващо лечение в НЗОК вече няма да се изисква 6-месечно проследяване. Това означава, че не е нужно пациентът да чака този период, преди да подаде протокол. Няма да са необходими и изследвания за TSH и пикочна киселина, които нямат отношение към лечението, но често са използвани като мотив за връщане на протокола с изискване за допълнителни консултации с ендокринолог.
От пациентската организация „ХепАктив“ припомнят, че наскоро беше приета и промяна в реда за подаване на протокола, като той се изпраща по електронен път от лекуващия гастроентеролог към НЗОК.
„Изискванията и процесът по одобрение за лечение са далеч от идеални, но са важна стъпка напред в посока на това да не чакаме едно хронично заболяване да прогресира, преди да го лекуваме, както и да намалим емоционалната и финансовата тежест върху пациента”, отбелязват от „ХепАктив“. Според тях тази промяна ще донесе облекчение и на хората, които са изложени на по-голям риск от инфектиране с хепатит С, като лишените от свобода например, които имат шанс да се излекуват единствено, докато са институционализирани и имат здравни осигуровки.
От пациентската организация припомнят още, че съществуващите доскоро ограничения са довели, от една страна, до намален брой лекувани с всяка изминала година (от 1100 през 2018 г. на 650 през 2022 г.), а от друга – до повишаване на доплащането от страна на пациента за ред ненужни проследяващи изследвания и допълнителни частни прегледи.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.