Вие сте в: Начало // Всички публикации // Sjukstugor – болници вкъщи

Sjukstugor – болници вкъщи

Животът в малко селце, сгушено в южна Лапландия, е сбъдната мечта за всеки любител на природата. 65-годишната Мария изживява тази мечта в Слусфорс – спокойно място, сгушено в сърцето на регион Вестерботен, Швеция. Идиличният й живот обаче преди 25 години бил застрашен, когато дискова херния я принудила да ограничи разходките и физическата си активност.
- Бях чувствителна към натоварване и имах болки в цялата мускулно-скелетна система. Имах нужда от рехабилитация на хроничната болка, която понякога бе по-силна, в зависимост от това какво съм правила и колко активна съм била, казва Мария. – Страдах и от злополуки, и от наранявания. Давах си сметка, че честите посещения при физиотерапевти през първите години на заболяването са били животоподдържаща необходимост, която трябва да продължи, защото с напредването на възрастта здравето ми се влошаваше. Но тогава се сблъсках с нов проблем. За да стигна до най-близката болница трябваше да издържа 4-часово пътуване с кола. Тези пътувания бяха голямо  предизвикателство, тъй като най-простата дейност – седенето, е нещото, което най-много натоварваше гърба ми.
За щастие, в отговор на здравните проблеми на жителите от селските райони, Швеция е в челните редици на развитието на телемедицината в Sjukstugor, наричани „болници вкъщи“, създадени в началото на 90-те години на миналия век. В продължение на години преди това тези болници са били малки отделения за първична медицинска помощ, в които работят общопрактикуващи лекари. Последните разработки обаче въвеждат нов модел на грижа, който съчетава консултация лице в лице, дигитални решения и мобилни екипи. Моделът осигурява широк спектър от здравни услуги от мултидисциплинарен екип. Използва много платформи и над 40 телемедицински инструмента, като преодолява пропастта между доставчиците на здравни услуги и пациентите, независимо от тяхното физическо местоположение.
- Дигиталните инструменти и развитието на тези услуги наистина ми помогнаха. Не се налагаше да пътувам, разказва Мария. – Най-вълнуващото е, че ако трябва да бъда прегледана, мога да посетя обществената стая в Слусфорс, да се свържа и да получа преглед чрез видео. Ако има някой в стаята с мен, който е с опит в здравеопазването, на-
пример физиотерапевт, тогава дистанционно лекарят може да наблюдава прегледа и да гарантира, че са предприети правилните стъпки.
Политиките за здравно финансиране, иновации и кадри разшириха модела на услугата sjukstugor до „виртуална обществена стая“ с достъп 24/7. Днес регион Вестерботен разполага с 8 виртуални обществени стаи, където пациентите могат сами да проверяват кръвното си налягане, кръвната си захар,  и да провеждат видеоконсултации със здравни специалисти. Освен това Платформа за дигитална дистанционна лекарска помощ подпомага местните медицински сестри и помощник-сестри в своевременото и по-качествено обгрижване на хронично болните пациенти в старческите домове.
Мария оценява дори най-простите дигитални решения, като например мобилни приложения, които улесняват графика на часовете при нейния лекар, следенето на медицинската история, преразглеждането на рецептите и на терапевтичната схема – ако например е била твърде стресирана и е забравила какво е препоръчал лекарят…
След смяна на тазобедрената става тя споделя, че е имала голяма полза от т. нар. тренировъчно приложение:
- Всяка сутрин получавах съобщения, в които се казваше: „Направете тези  упражнения 2 пъти днес за по 5 мин“. Изпълнявах стриктно рехабилитационната програма и не след дълго се почувствах достатъчно силна, за да спра да мисля за новата си става.

Новаторският подход на Швеция

е оказал дълбоко въздействие върху качеството на живот на Мария, нейните съседи и на много хора, живеещи в слабо населени отдалечени общности. Бързият напредък на цифровите технологии прилага огромния потенциал на телемедицината при осигуряване на непрекъснати, рентабилни, висококачествени услуги в първичната и в спешната помощ, в рехабилитацията и др. Дългосрочната стратегия на региона Вестерботен е систематично да приближава технологията до пациентите чрез непрекъснато изследване, развитие и иновации на първичната медицинска помощ в селските райони.
През октомври 2022 г. Европейският център за първична медицинска помощ към СЗО заедно с регионалните и местните здравни власти във Вестерботен стартираха Демонстрационна платформа на СЗО за първичната помощ в Швеция. Платформата е пример за добре работещ цифров модел за отдалечени и слабо населени райони, който може да бъде адаптиран към различни контексти и нужди чрез разширяване на обхвата на практиката на общопрактикуващите лекари и медицинските сестри, както и чрез прилагане на иновативни и дистанционни решения, включително дрон технология и широка гама от телемедицински приложения.
Европейският център продължава да предоставя подкрепа и координация за мениджъри на здравни грижи от други страни да посещават демонстрационните платформи на СЗО. Грузия беше първата страна, която изпрати делегация, за да проучи шведската платформа, тъй като е регион, изправен пред много подобни предизвикателства, изискващи усъвършенствани цифрови решения. Посещението в Швеция предостави на грузинската проучвателна група отлични възможности за разработване на дизайн на нов модел. Центърът планира и посещение на политици, мениджъри и здравни специалисти от Казахстан.

Източник: СЗО/Европа

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.