Вие сте в: Начало // Всички публикации // Почит към историята на клиничната лаборатория

Почит към историята на клиничната лаборатория

По повод на Международния ден на здравето в лабораторния блок на лечебното заведение бе официално открит стенопис „ХИГИЯ“ с малък мемориален комплекс в памет на ръководителите на Катедрата по клинична лаборатория към Медицинския факултет на МУ в София. На събитието присъства художникът на проекта Олег Гочев, колеги, партньори, приятели и дарители за каузата. Част от средствата за стенописа са осигурени и с финансовата подкрепа на служителите на лечебното заведение.
Идеята за създаването на стенописа е проф. Добрин Свинаров, който сподели, че е изпълнил една голяма своя мечта. Той изтъкна, че проектът е майсторски реализиран от художника Олег Гочев, който е рисувал изцяло на изкуствено осветление в продължение на четири месеца, по време на  пандемията през 2020 г.
- Самата идея, че всеки човек се докосва до бога, когато отива при лекаря, веднага предизвиква необходимостта изображението да притежава класическите изразни средства на гръцкия елинизъм, чиито елегантност, изящество и съвършенство остават ненадминати, обясни избора си на изразни средства Олег Гочев.
Мемориалният комплекс представя в исторически план приемствеността и приноса на всеки ръководител за развитие на клиничната лаборатория, на професионалната гилдия и на научния потенциал в Катедрата по клинична лаборатория.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.