Вие сте в: Начало // Всички публикации // Експертите алармират за лято на вълните на COVID-19

Експертите алармират за лято на вълните на COVID-19

Движим се 3-4 седмици след това, което се случва в Западна Европа. В дните до 15 юли вероятно ще се сблъскаме с тази опасно висока вълна. Не че е толкова страшно и драматично, но е факт. Мерки като маски, дистанция и дезинфекция вероятно ще се върнат към септември-октомври т.г.

Доц. Ангел Кунчев

Става дума за съвсем различен вариант на Омикрон. Това е нов вирусен вариант с подварианти – BА.4 и BA.5. Протича леко, но заразява. Искам да подчертая отново, че всички мерки, които предприемаме, са насочени против разпространението на заболяването. Стратегията на вируса е да оживее, а, за да оживее, трябва да се разпространява. Къде ще се появи – там, където е възможно, там, където няма резистентност от страна на организма. Симптомите са грипоподобни – много по-рядко настъпва загуба на мирис и вкус, а по-скоро са налице втрисане, силно главоболие и силна уморяемост. Боледуването продължава малко по-дълго – може да стигне до 2 седмици, докато човек се възстанови. Имам опасения от скрита заболяемост. Сред тестовете, регистрирани в Единния информационен портал, повечето са антигенни, а не PCR, защото личните лекари не могат да издават направление за PCR. Добрата новина е, че смъртните случаи в България са много малко засега. А лошата – отказът на хората у нас да спазват каквито и да са предпазни мерки.

Проф. Радка Аргирова

Новият пик се усети в Европа в началото на месеца и случаите в България вече се удвоиха. За последната работна седмица от 20 до 24 юни заразените са 1439, което е почти два пъти повече от предходната с 844 нови инфекции. Категорично у нас още не може да се говори за тревожно висока вълна като предишните, когато пиковите стойности бяха по над 10 хиляди случая на ден. Но и категоричният тренд е процентът на положителните тестове да расте – вече няколко дни е около 9%, докато през предишните две седмици беше средно около 4-5%, според статистиката на МЗ. Репродуктивното число остава под 1 и това е успокоително. Засега. Въпреки ръста на новите заразени смъртните случаи са малко, но лошата новина е, че българите вече не спазват и най-елементарните мерки като дистанция, дезинфекция и маски в закрити обществени пространства, откакто те не са задължителни. Лятната вълна идва, но няма да бъде много тежка, тъй като Омикрон не причинява много смъртни случаи и болни в интензивни отделения. Неминуемо, когато заболелите станат много, ще има и повече тежки случаи, но няма да е както преди. Най-много заразени се очаква да бъдат регистрирани след средата на юли т. г.

Проф. Мира Кожухарова

В  България все още успокояващото е, че има по-малко болни в интензивно отделение и по-малко смъртни случаи. Продължителността на боледуването от новия Омикрон обаче е до две седмици, което е изключително дълго, след като дори грипът обикновено преминава за малко повече от 3-4 дни. Новият Омикрон е изключително заразен, а най-засегнати остават хората над 65 години. За нашата страна тази граница е по-ниска – над 55 години, заради честите случаи на сърдечно-съдови заболявания в тази възрастова група. Най-рисковата за “внос” на заразата е Гърция, където данните за заболяемостта са сериозни.

Д-р Аспарух Илиев -  завеждащ лаборатория в Берн, Швейцария

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.