Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Директори на университетски болници подкрепят НЗОК

Директори на университетски болници подкрепят НЗОК

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Нели Нешева взе участие в работна среща с директори на университетски  болници. Инициатор на проведената във ВМА среща бе Асоциацията на университетските болници. Участваха и министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов и председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

На срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с дейността на университетските болници. Участниците в нея се обединиха около идеята да бъде създадена работна група, която да подготвя предложения за законови промени, свързани с подобряване на работата в здравната сфера.

Д-р Нешева сподели с присъстващите на срещата становището си, че подобен формат на работа е добър подход за намирането на консенсусни решения в областта на здравеопазването.

Директори на университетски болници бе изразиха положителна оценка към механизма, по който НЗОК разпределя средствата на лечебните заведения през тази година. От изказаните мнения на директорите стана ясно, че средствата, които НЗОК им е разпределила за първото тримесечие, са били достатъчни.

Във връзка с преминаването към НЗОК  на плащането на лекарства за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти, за хормонална терапия на болни от злокачествени заболявания, както и за лечение на редки заболявания бе обсъден и въпросът с издаването на протоколи.

Д-р Нешева увери директорите на университетските болници, че комисиите в НЗОК и РЗОК  работят с пълния си капацитет.  От своя страна ръководителите на лечебните заведения информираха, че действащите при тях  комисии също полагат максимални усилия, за да бъдат издадени протоколи на всички нуждаещи се. Но някои от пациентите все още не проявяват достатъчна активност при подготовката на своите документи.

НЗОК напомня на всички болни, които имат нужда от лекарствата за изброените заболявания, своевременно да посетят лекуващите ги лекари, за да се изготви необходимият набор документи, който те трябва да подадат в съответната районна здравноосигурителна каса.

Пресцентър на НЗОК

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by Theme Junkie. Modified by Magstudio. Powered by WordPress.