Вие сте в: Начало // Всички публикации // РЗИ – непознатите крепости на общественото здраве

РЗИ – непознатите крепости на общественото здраве

Официални плакети на Министерството на здравеопазването и грамоти получиха работещи в регионалните здравни инспекции и в дирекции
„Надзор на заразните болести“ и „Обществено здраве“.
Тържествената церемония беше открита от зам.-министъра на здравеопазването д-р Александър Златанов, който поздрави присъстващите и изрази своята благодарност за постоянството и усилията на екипите.
- Въпреки натрупаната умора пандемията сплоти колективите на РЗИ, направи ги по-уверени и готови да се справят с предизвикателствата, трудностите и организацията на битката с пандемията. Време е здравните инспекции да търсят активно партньорство с останалите обществени структури, за да може заедно и по-бързо да се справим, посочи той.
В изказване пред експертите министър д-р Стойчо Кацаров подчерта:
- В тази зала сме се събрали „най-лошите“ хора в страната. Аз, защото налагам ограничения, вие, защото конт-
ролирате спазването им, съставяте актове и налагате глоби на нарушителите, поставяте хората под карантина – затваряте ги в домовете им. Най-лесно се вижда само тази страна на нещата. Обикновено, когато говорим за здравеопазване, винаги си представяме болницата, лекаря, сестрата, които спасяват непосредствено човешкия живот. Много по-трудно е да се види, осмисли и разбере, че добрият здравен контрол също спасява и то в мащаби, много по-големи от тези в която и да е болница. Пандемията ни помогна да разберем значимостта на системата за обществено здравеопазване. Повечето хора дори не знаят, че служителите на здравния контрол също дават дежурства през нощта, през почивните дни, че влизат в огнището на заразата. Ето защо бих искал да се обърна към всички: „Хора, не се сърдете за това, че ви поставят под карантина или ви глобяват за неспазване на противоепидемичните мерки. Експертите го правят за добро. След време ще се окаже, че така те са спасили живота на много повече българи.
Стоя пред вас, за да ви кажа, че не сте сами в битката с пандемията. Давам ясен знак, че правителството и държавата са признателни за всичко, което правите.
Днес награждаваме цялата система за здравен контрол. Занесете тези плакети във всяка инспекция и ги поставете на видно място. Те са знак за благодарност и признателност към всички, които работиха и продължават да работят на първата линия в борбата с пандемията.
От името на наградените думата взеха д-р Таня Перчемлиева от РЗИ в Стара Загора и д-р Цвета Иванова от РЗИ в Пловдив.
Ние от „Форум Медикус“, които познаваме многоликата и отговорна дейност в регионалните здравни инспекции, се присъединяваме към високата оценка за невидимия и значим принос на работещите сега – във време на изпитания. И винаги – в служба на общественото здраве.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.