Вие сте в: Начало // Всички публикации // PostCOVID програма за долекуване и рехабилитация

PostCOVID програма за долекуване и рехабилитация

Инициатори: УБ „Александровска” и Националния комплекс „Специализирани болници за рехабилитация”.

На 3 февруари т.г. програмата бе представена от проф. Борис Богов – изп.директор на болницата, Плумелина Мичева – изп. директор на НК СБР, както и от специалисти от Александровска болница, в просъствието на министъра на здравеопазването проф. К. Ангелов.

Очаква се от лечебното заведение да стартират безплатни прегледи и консултации за пациенти, които вече са прекарали инфекцията – със симптоми или безсимптомно, независимо от наличието на потвърдителен тест за наличие на инфекция.

Екип от специалисти по пулмология, кардиология, нефрология, неврология и психиатрия ще преглежда и консултира всеки пациент, записал час за безплатна консултация на тел. 02/9230467. При необходимост и при наличие на индикации на пациентите ще бъдат извършвани по-задълбочени изследвания и ще бъде назначавана подходяща терапия за лечение на дълготрайните и широкоспектърни пост COVID състояния.

Колаборацията между „Александровска“ и болниците за рехабилитация ще направи възможно пациенти, преминали през болницата, да продължат възстановяването си в някои от санаториумите. Програмата за рехабилитация на пациенти, преболедували COVID-19, или с постCOVID симптоми позволява възстановяване в следните санаториуми: Баните, Смолян, Банкя, Баня, Карлово, Велинград, Вършец, Кюстендил, Момин проход, Наречен, Овча купел, Павел баня, гр. Сандански, Хисаря,Поморие.

Министър Костадин Ангелов обясни, че програмата е създадена, за да подпомогне точно тези преболедували пациенти, които чувстват дискомфорт след инфекцията, и то на най подходящо място – в санаториуми за пълна рехабилитация. Предстои да се уточни начинът на финансиране, като е възможно за целта да бъде създадена специална клинична пътека, а другият вариант е това да стане чрез специална национална програма за COVID рехабилитация.

По време на престоя си в санаториумите пациентите ще бъдат проследявани и консултирани при нужда от лекарите на Александровска болница онлайн и чрез възможностите на телемедицината.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.