Вие сте в: Начало // Всички публикации // Вариантът VUI-202012/01

Вариантът VUI-202012/01

Новата мутация значително улеснява разпространението на вируса.

„От вирусна гледна точка SARS-COV-2 върши много добре своята работа“, констатира Ема Ходкрофт – биолог и епидемиолог в Университета в Берн, Швейцария, съавтор на софтуер за анализ на мутациите на коронавируса. Мутациите на РНК-вирусите не са нещо извънредно. От появата на SARS-COV-2 преди година в Ухан, Китай, са отчетени около 4000 мутации, повечето от които са без значение за неговата контагиозност и вирулентност. „Те са като една отделна печатна грешка, която не променя смисъла на целия текст“, посочва Ема Ходкрофт. Изказването й е по повод откритата преди няколко месеца мутация във ферми за норки в Дания, която доведе до решението за унищожаване на цялата популация заради опасенията, че може да се отрази на ефикасността на разработваните ваксини.

Сега се съобщава, че новооткритият във Великобритания вариант значително ускорява разпространението на вируса и според предположенията на експерти е причина за рязкото нарастване на случаите и в други европейски страни. „Все още неизвестните са много, но засега няма доказателства, че новият вариант води до по-тежко протичане на заболяването, или че увеличава смъртността“, заяви на пресконференция британският премиер Борис Джонсън. Според научния екип на премиера вариантът VUI-202012/01 е с около 70% по-заразен и има потенциала да увеличи базовото репродуктивно число R с около 0,4 пункта. Новата мутация е на път да се утвърди като доминираща: в средата на ноември тя е отговорна за около 28% от случаите в Лондон, а месец по-късно 62% от положително тестваните лондончани са носители на този вариант на вируса. В Южна Англия този процент е над 50 на сто.

Разшифроването на обозначението VUI-202012/01 означава „Variant Under Investigation“ (вариант в процес на проучване), а числата го характеризират като първия (/01) проучван обект през декември 2020 г. От общо около 4000 мутации на вируса вариантът  VUI-202012/01 е третият, за който се предполага, че променя неговото поведение.

„Щом като вирусът променя методите си на нападение, трябва и ние да променим методите си на отбрана“, заяви премиерът Б. Джонсън. Именно заради новата мутация британското правителство значително засили ограниченията за Лондон и за райони в Югоизточната част на страната. Жителите на тези райони не трябва да ги напускат, излизането от дома е само по уважителни причини, събиранията на хора от различни домакинства са забранени, затворени са фитнес центровете и салоните за красота, както и магазините, с изключение на предлагащите стоки от първа необходимост.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.