Вие сте в: Начало // Всички публикации // В Антарктида – остров, наречен „Цанков“

В Антарктида – остров, наречен „Цанков“

Остров „Цанков“ е необитаем, с координати 65° 3′ 58″ S, 64° 8′ 38″ W, част от островите Данеброг във Вилхелмската островна група по западното крайбрежие на Антарктическия полуостров. В по-голямата си част островът е покрит от лед. Има дължина от 625 м в посока запад-югозапад и ширина 216 м в посока запад-североизток, и площ от 9,48 ха.

Известно е, че проф. Николай Цанков поставя началото на българската програма за изследване на човешката кожа в условията на Южния полюс. Участвал е в 6 мисии с научни проекти в областта на дерматологията за изследване на трансепидермалната водна загуба на кожата при хора, които живеят и работят в най-екстремните условия на Земята. Научните му изследвания са публикувани в престижни международни журнали по дерматология и венерология, радват се на голям научен интерес.

Изследванията днес продължават учениците на професора. Тяхната задача е да изчислят дозата ултравиолетова радиация, която получават полярниците на Антарктида за ден. Дерматолозите изследват физиологичните и функционалните промени, настъпващи в кожата на хората, които работят на Ледения континент. В родното полярно селище на остров Ливингстън през миналата година пребивава д-р Иван Богданов, предстои щафетата да поеме неговият колега доц. Развигор Дърленски.

Дерматолозите ще наблюдават как се отразява ултравиолетовата радиация на кожата като зачервяване, пигментация, кожна бариера и наличие на каротеноиди – вещества, които са особено важни за здравето й. Изследването на ултравиолетовата радиация, която получават работници на открито, е тема, която представлява особен интерес за Световната здравна организация. На Южния полюс доц. Дърленски ще се заеме с изследването на няколко показателя, които са важни за кожната бариера. Дерматологът ще следи загубата на вода, хидратацията, рН и меланиновото съдържание на кожата на полярниците. Изследванията ще се правят неинвазивно – без вземане на кръв или пробождане на кожата. Те ще помогнат да се разбере дали кожата претърпява някаква функционална адаптация по време на престоя в такива условия.

Нови географски наименования се дават от страните, участващи активно в научното изследване на Антарктика. Името е одобрено от Комисията по антарктическите наименования, основана от Българския антарктически институт през 1994 г., понастоящем звено към Министерството на външните работи. Комисията поддържа сътрудничество с органите на други държави, отговорни за антарктическите географски наименования, както и с международния Научен комитет за антарктически изследвания (SCAR). Данни за българските антарктически топоними се публикуват редовно в уебсайта на комисията и в международния Справочник за антарктическите географски наименования, поддържан от SCAR. България е една от 23-те антарктически нации, които имат наименования на географски обекти на Южния полюс. Български към момента са 1498 топонима, с което страната ни се нарежда на девето място в света по брой географски обекти в Антарктида, носещи българско име

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.