Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Партньорство, което спасява

Партньорство, което спасява

На 1 април т.г. в болницата официално бе открита и Лаборатория по инвазивна диагностика и лечение. Проектът е реализиран на принципа на публично-частното партньорство между „Кардиолайф” ООД и лечебното заведение. Данните показват, че в страната функционират още 24 подобни лаборатории, като по-голямата част от тях са разположени в София.

Срещаме се с д-р Владислав Пакеров. Младият специалист работи като консултант в звеното заедно с д-р Кирил Карамфилов и д-р Цветелина Дамянова – и тримата от УБ „Св. Екатерина” в София.

- Реално лабораторията започна да функционира през март т.г. Основната дейност е свързана с диагностиката и лечението на заболяванията на сърдечно-съдовата система. Става дума предимно за исхемична болест на сърцето и за остър миокарден инфаркт, който е най-тежкото заболяване от тази патология, обяснява д-р Пакеров. И продължава:

- Самата интервенция се осъществява под местна упойка. Тя е от типа безкръвни манипулации, извършва се през артерията на ръката или на крака с малко пункционно място, през което се въвеждат катетрите. След операцията се поставя лепенка, която след два дни се сваля и по този начин е спестена хирургичната травма на пациента. На практика липсват оперативен разрез и дълъг период на възстановяване.

Целта на ранната ангиография е да бъде възстановена проходимостта на запушената артерия и да не позволим пациентът да се инвалидизира. Това важи с особена сила за младите хора, които – както е известно – са основната прицелна група и на европейската програма. Разбира се, това в никакъв случай не означава, че не се отнасяме със същото внимание и към по-възрастните пациенти.

Държа да подчертая, че не допускаме никакъв компромис по отношение на качеството. В лабораторията се прилага най-модерното лечение на исхемична болест на сърцето и остър миокарден инфаркт и се използват най-съвременните консумативи и материали. Дейността в лабораторията се наблюдава от доц. Юлия Джоргова, която е ръководител на Клиниката по кардиология в УБ“Св. Екатерина”. С д-р К. Карамфилов и д-р Цв. Дамянова работим на седмичен ротационен принцип и по този начин по всяко време в Кърджали е налице специалист, който да извърши процедурата. Още от самото начало започнахме да обучаваме трима местни специалисти – д-р Кямурат Местан, д-р Дарина Йовановска, д-р Емилия Ставрева. Те присъстват с нас и на различни научни форуми, като по този начин се запознават с новостите и попиват от клиничния опит на лекарите от други болници. Според програмата на МЗ обучението по интервенционална кардиология продължава две години, след което се полага изпит. При нас не е определен срок, но колегите работят и непрекъснато напредват.

В началото на проекта целият персонал на лабораторията, включително и медицинските сестри гостуваха в УБ „Св. Екатерина”. В бъдеще се предвиждат още посещения, защото съществуват някои особености, на които в началото те не са имали възможност да обърнат внимание.

Работим също така с всички лични лекари и доболнични кардиолози. Организирали сме доста научни мероприятия, по време на които изтъкваме необходимостта пациентите да идват навреме. Все още в цялата страна се наблюдава известно забавяне, но държа да подчертая, че това не се дължи само на личния лекар или на доболничния кардиолог. В област Кърджали например има отдалечени региони, в които живеят по-ниско образовани хора, които смятат, че болката не е свързана със сърцето и т.н.

За по-отдалечените селища „Кардиолайф 1” осигури микробус с девет места. Използваме го за хора, които не са с остър миокарден инфаркт, но се нуждаят от съответната диагностика. Разбира се, за спешните случаи са необходими реанимобил и лекар. Колегите се обаждат да ни известят, за да може, когато пристигнат, екипът вече да бъде събран. Има и още един показател, който използваме – времето от входа до възстановяване на проходимостта, което е от значение и всяка болница се стреми този период да бъде скъсен.

Още веднъж искам да подчертая, че при острия миокарден инфаркт смъртността е много висока. До момента през лабораторията са преминали около 100 пациенти, на които е поставен стент. Независимо че лечението е скъпо, то се осъществява еднократно и след това човек е пълноценен цял живот. В противен случай държавата губи индиректно.

Средно на ден за диагностика за различни заболявания на сърдечно-съдовата система преминават около 6-7 души. Към нас се обръщат хора както от областта, така от Свиленград, Хасково и т.н. На практика ние сме най-близката лаборатория в региона и е разумно пациентите да бъдат транспортирани, за да получат своевременна помощ.

1 Отговор to " Партньорство, което спасява "

  1. Сашо казва:

    Браво на „Кардиолайф“! Да сте живи и здрави!

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.