Вие сте в: Начало // Всички публикации // Remdesivir – носителят на големите надежди

Remdesivir – носителят на големите надежди

Пандемията, предизвикана от новия коронавирус SARS-CoV-2, е голямо предизвикателство за медицинската общност. Все повече се знае за механизма на действие и разпространение на самия вирус, но все още няма специфична терапия за причиненото от него заболяване COVID-19.

В момента са в ход десетки клинични изпитвания на цяла листа от медикаменти – експериментални или такива, използвани out of label, които оценяват както  вероятната ефикасност, така и възможните странични ефекти, а и съотношението полза/вреда.  Ако се прави някаква класация, то на челни позиции в тази кандидатска листа би било експерименталното лекарство remdesivir на американската фармацевтична компания Gilead Sciences, създадено първоначално за терапия на Ебола и Марбургска треска. Препаратът, който, между другото, се е провалил в лечението на Ебола, в момента е обект на поне 4 клинични изпитвания в Китай, в САЩ и другаде. Първите резултати за евентуалната му ефикасност срещу COVID-19 се очакват в началото на април.  В публикация в Journal of Biological Chemistry вирусолози изразяват увереност, че Remdesivir ще отговори на очакванията.

Съществуват и публикации за „чудотворно изцеление“ – буквално за една нощ, след приемането на remdesivir:

Първият американски пациент

35-годишен мъж в добро общо състояние, непушач, е първият случай в САЩ на COVID-19, още когато болестта, причинена от новия коронавирус, не бе получила официалното си име. Той се завръща в родината си от пътуване в Ухан, Китай, на 15 януари и 4 дни по-късно търси медицинска помощ заради леки грипоподобни симптоми и след като е чул предупрежденията на властите за епидемията в Китай. След отрицателните тестове за грип А и В, и за сезонните коронавируси е направен PCR тест за 2019-nCoV, както тогава се наричаше новият коронавирус. Тестът се оказал положителен и мъжът е приет в болница, лекуван е симптоматично, но състоянието му се влошавало и на деветия ден от появата на симптомите е диагностициран с двустранна пневмония. Лекуващите лекари взели решение за състрадателна употреба на експерименталния препарат remdesivir, след като фирмата производител се съгласила да предостави лекарството. На ден 7 от болничния престой, ден 11 от появата на симптомите, пациентът получил лекарството интравенозно. Още на следващия ден мъжът се почувствал по-добре, температурата спаднала, подаването на кислород било спряно, а PCR тестът дал отрицателни резултати. Дали подобренията се дължат на новия медикамент, или са спонтанни, не може да се заключи на базата на единичния случай, казват специалистите.

Клиничният случай е описан подробно в The New England Journal of Medicine, където се посочва, че са необходими рандомизирани контролирани проучвания за безопасността и ефикасността на remdesivir срещу новия коронавирус.

Вторият американски пациент

На 26 февруари University of California Davis Medical Center в Сакраменто най-после получава резултатите от РНК тест, потвърждаващ, че приет в болницата пациент в критично състояние има короновирусна болест COVID-19, разказва изданието Science. (Четири дни са били необходими на американския Център за контрол и превенция на заболяванията да се съгласи да тества пациентските проби, тъй като лицето не отговаряло на тогавашните строги критерии, и още 3 дни, докато резултатът се върне в болницата). Оказва се, че пациентът – жена от щата Калифорния, е първият случай в САЩ на вътреобщностно предаване на инфекцията, т. е. източникът не е ясен, жената не е пътувала в чужбина и не е имала контакт с потвърден случай.

Трудностите около тестването на пациентката получават широк медиен отзвук, но после съдбата й се усмихва: лекарите в UC Davis издействали разрешение от FDA в рамките на състрадателната процедура да тестват експерименталния препарат remdesivir извън обхвата на клинично изпитване. „Мислехме, че тя си отива“, казва член на екипа, лекувал пациентката, за състоянието й преди вливането на remdesivir. На следващия ден вече било отчетеноподобрение. „Не мога да докажа, че има връзка. Искаше ми се да направим серия PCR тестове, но не можахме, поради липсата на ресурси“, допълва д-р Джордж Томпсън. (до средата на март в САЩ са направени около 15 000 теста, за сравнение – в Южна Корея в този период са тествани над 200 000 души).

Всъщност remdesivir вече е участвал в клинично изпитване – в проучването PALM, в което са били включени 175 пациенти с Ебола.  Публикуваните през ноември м. г. в New England Journal of Medicine резултати обаче не оправдават очакванията. След  28 дни 93-ма пациенти (53,1%) са починали. Друг извод от проучването обаче е, че remdesivir e безопасен за употреба, като не са констатирани тежки странични ефекти и лабораторни аномалии. Един пациент е починал след първата доза вследствие на сърдечен арест, но пряка връзка не е доказана.

Клинични изпитвания сега

След като станаха известни споменатите случаи, remdesivir непрекъснато се спряга като един от главните носители на надеждата, че ще бъде намерено лечение на COVID-19. По-рано, в началото на февруари, китайски учени съобщиха за обнадеждаващи резултати при опити in vitro, при които remdesivir, наред с chloroquine, успешно възпрепятства репликацията на SARS-CoV-2.

В момента в Китай се провеждат две големи плацебо контролирани проучвания със стотици участници. В клиниката на китайско-японската дружба в Пекин 453 пациенти с тежка форма на COVID-19 получават remdesivir венозно (200 mg начална доза, след това по 100 mg в продължение на 9 дни) или плацебо. Първите резултати от проучването се очакват на 3 април.

Второто изпитване на Китайската академия на науките, провеждано в клиника в Ухан, включва 308 пациенти с лека и средно тежка форма на заболяването, които получават remdesivir (по горепосочената схема) или плацебо. Първите резултати се очакват на 10 април.

Националният институт по алергия и инфекциозни заболявания в САЩ провежда двойно-сляпо, плацебо контролирано проучване с 394 пациенти. Първият доброволец, включил се в изпитването, е завърнал се в САЩ пасажер от прословутия круизен кораб Diamond Princess. Първите  резултати се очакват на 1 април.

Самият производител на remdesivir -  компанията Gilead Sciences, обяви две изпитвания, съответно с 400 пациенти с тежка COVID-19 инфекция, и с  600 пациенти със средно тежка степен на заболяването. В тези проучвания вземат участие и германските университетски клиники в Хамбург и Дюселдорф.

Източници: NEJM, NIH, Science, Deutsches Arzteblatt, Der Spiegel

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.