Вие сте в: Начало // Всички публикации // Ще изчезне ли вирусът при топлото време?

Ще изчезне ли вирусът при топлото време?

Съществуват предположения, че епидемията, причинена от новия коронавирус ще отслабне с идването на лятото, както това се случи със SARS през 2003 г. Но някои учени смятат, че COVID-19, заболяването, причинено от новия патоген, може да представлява риск за здравето още дълго време.

Според проф. Марк Липсич, епидемиолог, директор на Центъра за инфекциозни забо­лявания в Harvard T.H. Chan School of Public Health в САЩ погрешно е преобладаващото мнение, че SARS (тежкият остър респираторен синдром) е изчезнал през лятото на 2003 г. „Мисля, че думата „изчезнал“ е неуместна на фона на това, което се случи със SARS. Болестта беше поставена под контрол с екстремните усилия на общественото здравеопазва­не, героични и може би безпрецедентни в модерните времена“.

Докато SARS-CoV-2 шества по света, от начина, по който отделните страни се справят с него, ще зависи колко дълго ще продължи тази криза, смятат експертите. „Като се имат предвид различията в законо­дателството, в общественото здравеопазване, в политиките и моделите на човешко поведение на глобално ниво, пробле­мът ще продължи да съществу­ва известно време“, смята проф. Емили Чан от Chinese University в Хонконг. През миналия месец тя беше съпредседател на организираната от СЗО научна конференция, която обсъди пътната карта за научните изследвания на новия вирус.

Според Амеш Адалия от Центъра за здравна сигурност на Johns Hopkins University в САЩ вероятно новият коронавирус ще стане ендемичен. „Подозирам, че този нов вирус ще стане ендемичен в населението. Той може да стане петият сезонен коронавирус, докато не бъде разработена ваксина“.

Според Майкъл Остерхолм, директор на Центъра за инфекциозни заболявания в Минесота, САЩ, ако се има предвид начинът, по който вирусът се разпространява в общността, може да се предположи, че той ще остане около нас за известно време. „Той засега има достатъчно поле за инфекция сред човешката популация и не виждам причина да се самоограничи“, казва експертът и добавя с доза хумор: „Очевидно той много ни харесва, нас, хората“.

Проф. Рой Хал, микробиолог в University of Queensland, Австралия, отбелязва, че в много случаи вирусите „губят от силата си“, приспособявайки се към човешкия гостоприемник. „Докато вирусът се адаптира към нов гостоприемник, може да се очаква, че след няколко месеца, след като е преминал през много поколения при хората, той ще стане по-ефективен при заразяване и при предаване. Понякога това има противовес: от една страна има по-широко разпространение, но от друга – заболяването няма да е толкова тежко.“

Днес са известни седем коронавируса, които атакуват хората, като три от тях – MERS- CoV, SARS-CoV и сегашният – SARS-CoV-2, предизвикват по- сериозни усложнения. Докато моделите на предаване на първите два са сравнително ясни, същото не може да се каже за новия вирус. Хората със SARS и MERS са заразни в клиничния стадий на заболяването, т.е. те лесно могат да бъдат идентифицирани и изолирани, и по-нататъшното предаване на инфек­цията да бъде предотвратено.

Останалите четири сезонни коронавируси – 229E, NL63, OC43 и HKU1, никога не изчезват. „HKU-1 е отговорен за 1-2 про­цента от тежките случаи на пневмония в САЩ. Това не е особено значим проблем, но вирусът остава и се предава по целия свят“, казва Майкъл Остерхолм.

Според някои експерти дори силата на COVID-19 да намалее през лятото, заболяването може отново да се появи през зимата. Но водещият китайски експерт по респираторни заболявания Джун Наншан заяви, че рискът болестта да се появява всяка зима, подобно на грипа, ще бъде малък, ако бъде минимизиран броят на случаите при сегашната епидемия.

Американският Център за контрол и превенция на заболя­ванията (CDC) също се надява, че епидемията ще отслабне с идването на топлото време. „Други вирусни респираторни заболявания, включително грип, са сезонни и наблюдаваме спад през пролетта и лятото. Така че можем да се надяваме, че COVID-19 ще последва този модел“, казва д-р Нанси Месо- ние, директор на Центъра по респираторни болести към CDC.

Не всички споделят тази на­дежда. Проф. Емили Чан: „Възможно е в Северното полукълбо да станем свидетели на известно намаляване на пре­даването, но това няма да важи за Южното полукълбо“. Според Марк Липсич в случая става дума за нововъзникнал корона- вирус с по-големи възможности да се разпространява, дори ако времето не е благоприятно за него. „Въпреки че коронавирусите, които познаваме, са преобладаващо сезонни, би било пог­решно да очакваме SARS-CoV-2 да се вмести в същия модел.“ Според проф. Липсич да се надяваме, че природата ще свър­ши нашата работа за ограничаване на епидемията е израз на подценяване на опасността, подобно на твърдението, че COVID- 19 е „просто друг вид грип“. При предполагаема смъртност от около 2% той е далеч по-сериозен. „Пандемията от грип през 2009 г. беше смъртоносна за по- малко от един на хиляда от заболелите – двама на сто в сегашния случай – това е много голяма разлика. Едното е статистика, а другото – катастрофа.“

Източник: South China Morning Post

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.